Verschillende soorten OSB platen

Oriented Strand Board platen worden gebruikt in constructies. De platen worden opgebouwd uit houtsnippers die in drie lagen kruislings worden verlijmd. Hierdoor hebben de platen een hoge buigsterkte, waardoor ze goed kunnen worden gebruikt bij dwarse ondersteuningen. De houtsnippers bestaan voornamelijk uit grenen en vurenhouten vezels en worden watervast verlijmd. Na dit proces worden de platen in standaard formaten gezaagd, waardoor jij het in de bouwmarkt kan aanschaffen. Het is echter ook mogelijk om de platen in gewenst formaat te laten zagen.

Voordelen van OBS

OBS heeft een aantal voordelen wanneer we het vergelijken met andere soorten houten platen. Ten eerste verloopt de productie van platen van OBS een stuk duurzamer dan andere materialen. Er is veel minder energie en hout nodig om deze platen te produceren, waardoor de productiekosten lager zijn. Hierdoor is de prijs in de bouwmarkt ook een stuk lager.

Vier klassen

Er bestaan vier klassen als het gaat om OSB platen. Platen uit de eerste klasse zijn niet geschikt voor constructieve toepassingen, maar wel voor binnenafbouw en meubels. Platen van de tweede klasse zijn constructieplaten die je kunt gebruiken in een droog klimaat. Deze platen kunnen niet tegen vocht. Klasse drie platen zijn wel geschikt voor een vochtig klimaat. Je kunt deze platen dus in vochtige ruimtes gebruiken. Ze zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen, zoals bijvoorbeeld een dak of een wand. OSB platen uit de vierde klasse zijn te gebruiken voor zware dragende constructies. Deze platen kunnen in zowel droge als vochtige ruimtes worden gebruikt.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *